Schock Bombe für Griechenland: Mazedonien fordert Monitoring


Macedonian delegation in EU asks for Monitoring of Greece  
Friday, 29 June 2012

Head of Macedonia's delegation to the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, Aleksandar Nikoloski, called Friday at a plenary session in Strasbourg for a dialogue to be launched with Greece on monitoring its fulfilment of obligations as CoE member.

Should countries, who are not subject to monitoring procedure, be less respectful of the set standards, Nikolovski said.
He pointed out that Greece had been failing to respect the minorities, depriving them of the right to nourish their language, culture and traditions.
The 2011 report of CoE Human Rights Commissioner Thomas Hammarberg clearly says that the Albanian, Turkish and Macedonian minorities in Greece cannot advance as the country fails to respect their human rights.

Greece doesn't comply to the CoE and the recommendations of the European Court of Human Rights, Nikoloski said.
The PACE respective commission is entitled to make a decision on launching a monitoring procedure with respect to Greece if it is requested by a majority of PACE members. 


СЕ БАРА МОНИТОРИНГ ВРЗ ЈУЖНИОТ СОСЕД ОД СОВЕТОТ НА ЕВРОПА
Шок-бомба за Грција во Стразбур
Советот на Европа да спроведе мониторинг врз Грција, побара вчера пратеникот Александар Николоски од ВМРО-ДПМНЕ на дебата на Парламентарното собрание (ПС). Во дискусијата за напредокот во процедурите за мониторинг на ПС, Николоски рече дека Стразбур треба да отвори мониторинг-дијалог со Атина и практично тоа е првпат да се бара спроведување на таков механизам за земја врз која нема мониторинг. Ова барање предизвика реакција во политичките кругови во Стразбур, кои оценуваат дека Македонија фрлила шок-бомба против Грција.
- Можеби ова барање ќе се третира како непријателски акт против Грција, но во секој случај тоа е добар и верувам осмислен потег кој ќе ја намали поддршката што Грција ја има во Советот на Европа - коментира за „Дневник“ експерт за човекови права.

Од регионот, Македонија и Бугарија се во фаза на постмониторинг-дијалог, додека Црна Гора с` уште е во фаза на мониторинг, но тоа е разбирливо зашто таа е една од најмладите членки на организацијата во која членуваат 47 држави.

- Грција го нема ратификувано Протоколот 12 на Европската конвенција за човекови права, ја нема ратификувано ниту Европската повелба за регионални или малцински јазици, ниту, пак, Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства. Во Грција расте популарноста на екстремните партии, како што е на пример Златна зора, а може да има нови избори. Од тие причини барам да се воведе мониторинг-дијалог со Грција - рече во обраќањето Николоски.

Овој предлог на македонскиот пратеник од ВМРО-ДПМНЕ беше поддржан со аплауз од британските парламентарци, а поддршка доби и од известителот Андрес Херкел, кој рече дека предлогот треба да се разработи.

- Срамота е една држава во 21 век да не ги почитува правата на националните малцинства - истакна Николоски.

Тој за „Дневник“ појасни дека неговиот предлог е во согласност со Глава 2 член 2 од Деловникот на ПС и подвлече дека секоја држава треба да ги почитува стандардите за почитување на човековите права.

- Грција не ги почитува ниту одлуките на Судот за човекови права - додава Николоски.

Стразбур има дебело досие за кршењето на човековите права, особено на правата на македонското национално малцинство во Грција. Тоа, на пример, го констатира во Извештајот за состојбата со човековите права во Грција тогашниот комесар за човекови права Томас Хамарберг, кој побара од Атина да ги признае Македонците и Турците и да им ги даде сите права согласно Kонвенцијата. Атина беше на тапет и од Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕKРИ), но таа остана глува на нивните препораки.

Формалното барање за спроведување мониторинг врз Грција треба да биде упатено во октомври. Дотогаш ќе се знае кој ќе го побара тоа зашто постојат четири начини: тоа да го побара Бирото, Мониторинг-комисијата, десет пратеници од пет земји или која било комисија од Бирото. Најверојатна е можноста зад барањето да застанат десет пратеници.

Доколку биде воведен мониторинг, тоа би значело дека ќе се мониторира состојбата со човековите права, примената на пресудите на Судот во Стразбур и тој механизам треба да придонесе Грција да ги ратификува конвенциите и да изврши неопходни законски измени за да ги отстрани сите структурни проблеми што доведуваат до тоа да се крши ЕKЧП.

Kаде сe фали грчки потпис
Иако е една од старите членки на ЕУ и на НАТО, Грција нема ратификувано, а во некои случаи и потпишано повеќе темелни документи на Советот на Европа, а кои се основата на европската демократска куќа. Еве дел од документите што ги нема ратификувано:

- Протоколот 12 од ЕKЧП
- Европската повелба за регионални или малцински јазици
- Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства
- Kонвенцијата за борба против трговијата со луѓе
- Европската социјална повелба
- Kонвенцијата против перење пари и конфискација на средства кои потекнуваат од криминал или за финансирање тероризам

Gern gelesen

THE GREEK HERACLES WAS A BLACK MAN AND THE AFRICAN INFLUENCE ON GREEK AESTHETICS

Griechenland: 2,5 MRD Euro Stromschulden – Versorger schaltet bald erste 50.000 Kunden ab!

Griechenland: Sozialkassen schaffen parallele Staatsverschuldung

Beliebte Posts aus diesem Blog

Nikos Dimou: Greece has already lost in the name issue

THE GREEK HERACLES WAS A BLACK MAN AND THE AFRICAN INFLUENCE ON GREEK AESTHETICS

Austerity Porn: Greek Terrorists Rape Ministers' Wives in Controversial Revenge Movie