Γ. Βαλλιανάτος: Αντίθετα από τον Τσοχατζόπουλο, εγώ φόραγα χειροπέδες


Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, που κατεβαίνει στις προσεχείς εκλογές σε συνεργασία με τη Δράση του Στ. Μάνου, μιλάει στο tvxs.gr για τις πολιτικές του θέσεις.

---------------------

Στα μειονοτικά οι θέσεις σας είναι πιο ριζοσπαστικές και από της αριστεράς. Για παράδειγμα το ζήτημα της μακεδονικής μειονότητας και του ευρύτερου Μακεδονικού. Ο σεβασμός στις μειονότητες με ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα πρέπει να εκφραστεί; 

Πάρα πολύ απλά θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε ανθρώπους οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες ή κάτοικοι στη χώρα. Το γεγονός ότι κάποιος δεν αισθάνεται Έλληνας στην εθνικότητα αλλά αισθάνεται πολίτης και θέλει να είναι νόμιμος, να έχει υποχρεώσεις και δικαιώματα, είναι μία αντίληψη και φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή και σύγχρονη. Τα πολύ μεγάλα κράτη, τα νεώτερα κράτη, είναι περήφανα που έχουν πολλούς λαούς και έχουν καταφέρει μαζί να συνεννοούνται και να κάνουν αυτά που έχουν κάνει. Δεν είναι τυχαίο που οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία είναι κράτη πολυεθνικά, δεν πάνε τόσο άσχημα.

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο ή Μακεδόνα, όχι Έλληνα Μακεδόνα. Αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει, έχουν δικαίωμα ατομικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού. Ξέρετε, ξεχνάμε στην Ελλάδα ότι υπάρχει η συμφωνία της Κοπεγχάγης το 1991, όπου στο άρθρο 31 υπάρχει δικαίωμα ομαδικού αυτοπροσδιορισμού. Έτσι, δεν είναι μόνο η φιλοσοφική άποψη των φιλελεύθερων αλλά είναι και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως και οι γνωματεύσεις των αρμόδιων οργάνων τόσο της Ε.Ε, όσο του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, που σε κάθε έκθεσή τους αναφέρονται σε Τούρκους και Μακεδόνες στην Ελλάδα. Επίσης θα πρέπει να λεχθεί για το θέμα της διαφοράς μας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Στα 20 χρόνια που προσπαθούμε να βρούμε ένα όνομα η κατάσταση στην ελληνική κοινή γνώμη έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Σήμερα διερωτώμαι πόσα κόμματα δέχονται ακόμα και τη σύνθετη ονομασία. Εκείνο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι στην Ελλάδα εκείνο που αποκρύπτεται είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας και της κουλτούρας είναι κατοχυρωμένα «μακεδονικό», σκέτα μακεδονικό, για τη γειτονική μας χώρα. Αυτό δεν το λένε στον κόσμο, δεν συμπεριλαμβάνεται στο mandate του κυρίου Νίμιτς, έχει τελειώσει και εμείς νομίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Θα πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι μερικά πράγματα του τα λένε ψέματα. Δηλαδή, σήμερα εμείς επίσημα δεχόμαστε ότι υπάρχει ένα κράτος στο βορρά που λέγεται πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ήταν το «πρώην», επί 60 χρόνια ήταν «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το μόνο που έγινε είναι ότι διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. Τι θα έπρεπε να μείνει από την πΓΔΜ αν εξαφανιστεί το πρώην; Τόσο απλά δεν είναι;

Για τη στάση σας απέναντι στις εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα έχετε κατηγορηθεί ως ανθέλλην.

Έχω κατηγορηθεί ως ανθέλλην, επειδή ως επαγγελματίας δημοσιογράφος διαβάζω και επιμένω οι άνθρωποι να ξέρουν ό, τι ολόκληρος ο κόσμος ξέρει για αυτή την περιοχή. Ολόκληρος ο κόσμος λοιπόν ξέρει -και αποτυπώνεται σε όποια έκθεση διεθνούς οργανισμού υπάρχει- ότι αναφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι εθνοτικά Μακεδόνες, δηλαδή δεν είναι Έλληνες και ζουν στον ελλαδικό χώρο.

Η ονομασία της πΓΔΜ πιστεύετε ότι θα κατοχυρωθεί ως Μακεδονία;

Το θέμα του ονόματος για μας έχει τελειώσει. Νομίζω ότι οι Έλληνες ξεχνούν να διαβάσουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλα του ΟΗΕ έχουν δεχθεί το όνομα αυτό, εκτός από τη Γαλλία. Είναι κάτι που στην καθημερινή επικοινωνία έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων. Τώρα, το ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και ότι ο πολιτισμός των Μακεδόνων είναι ελληνικός αυτό είναι μια άλλη πραγματικότητα. Είναι πολύ αστείο να εξηγείς στον κόσμο ότι οι πολιτικές παραδόσεις τριών χιλιάδων ετών είναι στενά αποδομένες σε κάποιες σύγχρονες κρατικές οντότητες. Αυτά ανήκουν στην Οικουμένη και στον πολιτισμό.

Gern gelesen

THE GREEK HERACLES WAS A BLACK MAN AND THE AFRICAN INFLUENCE ON GREEK AESTHETICS

Griechenland: 2,5 MRD Euro Stromschulden – Versorger schaltet bald erste 50.000 Kunden ab!

Griechenland: Sozialkassen schaffen parallele Staatsverschuldung

Beliebte Posts aus diesem Blog

Nikos Dimou: Greece has already lost in the name issue

THE GREEK HERACLES WAS A BLACK MAN AND THE AFRICAN INFLUENCE ON GREEK AESTHETICS

Austerity Porn: Greek Terrorists Rape Ministers' Wives in Controversial Revenge Movie