Griechische Polizei: Makedonischer Konsul malträtiert

Laut makedonischen Medienberichten wurde der makedonische Konsul in Thessaloniki, Hr. Tomislav Dimitrovski, bei einer Polizeikontrolle 45 Minuten ohne Angaben von Gründen festgehalten.
Die Situation beruhigte sich, als aus Makedonien Reaktionen "des höheren Niveaus" in Nordgriechenland eingingen.

Македонскиот конзул во Солун малтретиран од грчката полиција

Цели 45 минути грчките полицајци го држеле македонскиот конзул во Солун среде улица. Го запреле, но откако увиделе дека нема возачка дозвола Томислав Димитровски бил третиран како криминалец и заложник.

Неколкуте полицајци го обиколиле и не му соопштувале што ќе се случува. Неговиот изговор дека дозволата ја заборавил не бил доволен да ја намали нивната лутина. Наместо да му напишат казна го држеле на улица. Димитровски кажал дека е официланен преставник на Македонија но тие воопшто не сакале да го слушнат. Ситуацијата се сменила откако стасала реакција од Скопје, на повисоко ниво. 

Од МНР велат дека ќе ја повикаат грчката конзулатка Пападополу за да и упатат протесна нота. Министерството за надворешни работи ќе побара еднаков третман на Македонците во Грција како што и тие го имаат во земјава. 

Ова не е прв пат некој да се пожали од однесувањето на грчката полиција. Се почести се примерите во кои грчките полицајци непрописно и брутално се однесуваат со македонските државјани.

Gern gelesen

THE GREEK HERACLES WAS A BLACK MAN AND THE AFRICAN INFLUENCE ON GREEK AESTHETICS

Griechenland: 2,5 MRD Euro Stromschulden – Versorger schaltet bald erste 50.000 Kunden ab!

DAS ALBANISCHE ELEMENT IM MODERNEN GRIECHENLAND

Beliebte Posts aus diesem Blog

Nikos Dimou: Greece has already lost in the name issue

THE GREEK HERACLES WAS A BLACK MAN AND THE AFRICAN INFLUENCE ON GREEK AESTHETICS

Austerity Porn: Greek Terrorists Rape Ministers' Wives in Controversial Revenge Movie